Bovina Charolais
Rasa Charolais este originară din centrul Franţei, din regiunea Charolles, apărând pe piețele din Lyon şi Villefranche încă din secolul XVIII. Pe vremuri era folosit pentru tracțiune, lapte şi carne, ulterior la începutul secolului XX devenind treptat exploatat pentru producția de carne.
Bovina Charolais
Rasa Charolais şi-a făcut apariţia în alte zone ale lumii de-abia după cel de-al Doilea Război Mondial, astfel că în prezent este crescută în aproximativ 100 de ţări din întreaga lume în climat şi relief total diferit. Rasa de bovine Charolais este una dintre cele mai răspândite din Europa, în special în Franţa. Fiind un animal docil, uşor de crescut şi întreţinut, este preferatul crescătorilor de bovine din întreaga lume.Carne de înaltă calitate
Datorită rapidității de creștere, valorificării furajelor, cantității și calității cărnii produse, este una dintre cele mai căutate rase de carne. Carnea de vită de calitate joacă un rol principal în lumea gastronomiei, astfel carnea de vită charolais face parte din elită, datorită calității superioare a cărnii, dietetică şi cu concentraţie mică de grăsime, doar 10% fața de 15-30% la alte rase.Creștere expertă
Avantajul mare al rasei charolais este capacitatea de creștere a vițeilor, în medie 1,2-1,5 kg pe zi, iar în îngrășătoriile de tăurași se poate ajunge și la un spor de 2 kg pe zi. Taurii adulți pot cântări până la 1600 kg. Datorită acestor calități pe lângă producția de carne puteți beneficia de vânzarea de tauri fertili.Producție agricolă durabilă
Animalele pot fi ținute în aer liber tot timpul anului. Se pot adapta bine la vremea rece, chiar și până la -25 °C, dacă sunt prevăzute cu adăpost pentru a le ține departe de vânt și vreme umedă. Prin urmare, hambarele închise pe toate părțile sunt folosite mai ales în perioada fătării (din decembrie până în martie). Fătarea ușoară este rezultatul selecției consecvente și raționale a animalelor. Vaca charolais este foarte docilă și are instincte materne ridicate.Vaca din rasa Charolais este de culoare albă şi este ușor de recunoscut. Capul este scurt şi cu fruntea lată, gâtul este scurt, puternic şi muscular, constituţie robustă și membre scurte. Varianta europeană are membre mai scurte şi corp mai musculos pe când varianta americana are membre mai lungi şi un corp mai subțire. La maturitate vacile au o greutate de 700–800 kg, iar taurii de reproducere între 1200–1300 kg.
Părțile bovinei
Un avantaj uriaș al rasei Charolais este că aproape toate părțile animalului sunt comestibile și pot fi preparate în multe moduri, ceea ce oferă o mare flexibilitate în producția de carne și maximizează utilizarea bovinelor.